![]() |
|
|||||||||
|
||||||||||
|
|
Το καλύτερο Martini γίνεται όταν μια ηλιαχτίδα περάσει μέσα από το τζίν για ν' αγγίξει λίγο το Βερμούτ. Luis Buniuel Mixing glass ή shaker ;
Περί πάγουΕίτε χρησιμοποιούμε mixing glass είτε shaker πάντα στραγγίζουμε το περιεχόμενο όταν σερβίρουμε στα ποτήρια. Δηλαδή ο πάγος που χρησιμοποιείται κατά την ανάμειξη δεν μπαίνει στο ποτήρι, εκτός κι αν η συνταγή λέει ρητά οτι μπαίνει. Αν το κόκτέιλ σερβίρεται με πάγο τότε βάζουμε άλλον πάγο στο ποτήρι και σερβίρουμε. Εξαίρεση αποτελούν τα κόκτέιλς που απαιτούν μαγματοποίηση στο μπλέντερ και η συνταγή λέει ρητά οτι θα τα ομογενοποιήσουμε με θρυμματισμένο πάγο. Αν τα συστατικά περιέχουν λικέρς ή σιρόπι τότε αυτά μπαίνουν τελευταία. Οι λόγοι είναι δύο:
Χρήση shakerΒάζουμε 5-6 παγάκια στο σέικερ και προσθέτουμε τα συστατικά τηρώντας τους κανόνες που είπαμε πιο πάνω. Χτυπάμε δυνατά και νευρικά αλλά με μικρό εύρος κινήσεων (να μη βγαίνει η τροχιά έξω από το στήθος). Συνήθως 5-6 δευτερόλεπτα αρκούν. Αν το μείγμα περιέχει κρέμα ή αυγό χτυπάμε για 9,10 καμμιά φορά και 15 δευτερόλεπτα. Πολύ σπάνια περισσότερο, αν το απαιτεί η συνταγή. Σερβίροντας σουρώνουμε ταυτόχρονα, ο πάγος δηλαδή μένει στο σέικερ. Χρήση mixing glassΒάζουμε 5-6 παγάκια και ακολούθως τα ποτά ακολουθώντας τους προαναφερθέντες κανόνες περί πάγου. Ανακατεύουμε με το ειδικό κουταλάκι μαλακά και για 6-7 δευτερόλεπτα. Για να σερβίρουμε φοράμε πρώτα το σουρωτήρι του και στραγγίζουμε, δεν σερβίρουμε δηλαδή τον πάγο (εκτός κι αν το απαιτεί ρητά η συνταγή).
Η... μη ανάμειξηΜερικές φορές θέλουμε να μην αναμειχθούν δύο ποτά αλλά απλώς να "συνυπάρχουν" στο ποτήρι. Τα ποτά αυτά έχουν φυσικά διαφορετική ρευστότητα (ιξώδες) ή ειδικό βάρος (αλλοιώς κάτι τέτοιο είναι φυσικά αδύνατο -αλλά όπως θα σπεύσουν να παινευτούν μερικοί αριστοτέχνες bartenders: never say never). Πχ ψάξτε στα κοκτέιλ για το Thin Blue Line (υπέροχη όψη, τη γεύση θα την κρίνετε εσείς). Εκτός από το να στρώσουμε προσεκτικά ένα ένα τα ποτά στο ποτήρι να και μερικές άλλες τεχνικές:
|
|