Tip: Πατώντας απλώς το κουμπί παίρνετε όλα τα φαγητά
|
 Tips &
Tricks της κουζίνας
|
Παστιτσάδα
Υλικά
- 2 κιλά μοσχάρι
- 1 κιλό μακαρόνια χοντρά Νο. 5
- 2 κουταλιές σούπας βούτυρο (Κερκύρας)
- 1/2 φλιτζάνι λάδι
- 5 μεγάλα κρεμμύδια
- 6 σκελίδες σκόρδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Κόκκινο πιπέρι καυτερό σε ποσότητα της αρεσκείας μας
- 1 πρέζα ζάχαρη
- 4 κουταλιά πελτέ
- 3/4 του φλιτζανιού κρασί κόκκινο
- 4 κουταλιές σούπας ξύδι
|
|
Ετοιμασία
- Κόβουμε το κρέας σε κομμάτια, το πλένουμε, το βάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα με το λάδι και το τσιγαρίζουμε καλά.
- Ρίχνουμε το κρεμμύδι, συνεχίζουμε το τσιγάρισμα και σβήνουμε σιγά-σιγά με το ξύδι.
- Χαμηλώνουμε την φωτιά αρκετά και το αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
- Στην συνέχεια προσθέτουμε το σκόρδο, 2 κουταλάκια σπετσιερικό (μείγμα από κανέλλα σκόνη, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο, δάφνη, μπαχάρι και κύμινο, τα τσιγαρίζουμε όλα μαζί και σβήνουμε με κρασί.
- Προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι να σκεπαστεί το κρέας, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και
αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε χαμηλή φωτιά.
- Οταν το κρέας είναι αρκετά μαλακό, ρίχνουμε τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο ζεστό νερό, το αλάτι και αφήνουμε να βράσει μέχρι να πυκνώσει πολύ η σάλτσα.
- Εν τω μεταξύ έχουμε βράσει τα μακαρόνια, υπολογίζοντας το φαγητό να είναι
ταυτόχρονα έτοιμο, τα σουρώνουμε και τα ζεματάμε με το βούτυρο Κερκύρας.
- Στην "σκουτέλα" (πιατέλα-γαβάθα) που θα σερβίρουμε βάζουμε σάλτσα (όχι όλη) και
ανακατεύουμε τα μακαρόνια. Ρίχνουμε τριμμένο τυρί (αν βρεθεί κερκυραϊκή γραβιέρα), το κρέας και τέλος την υπόλοιπη σάλτσα.
Σημειώσεις: Το φαγητό είναι πολύ πικάντικο (για κρασί).
Στην Κέρκυρα συνήθως "ακούγεται" η κανέλλα λίγο παραπάνω.
Μια καταπληκτική Κερκυραία αρχόντισα όταν μας έφτιαχνε παστιτσάδα, έβαζε στο τέλος από πάνω και λίγο τριμμένο κρόκο βραστού αυγού.
Τη συνταγή συνιστά: η Αμαλία
|
|