![]() | ||||||||||
|
||||||||||
|
Γενική ονομασία η οποία αναφέρεται στα μπαχαρικά που παρασκευάζονται από τούς αρωματικούς καρπούς διάφορων φυτών.
Παρουσιάζουμε το κοινό πιπέρι (άσπρο - μαύρο) , το τσίλι, το πιπέρι καγιέν, το ταμπάσκο, το πιμέντο, το πιπέρι Μελεγκέτα και το αφρικανικό πιπέρι. Η πάπρικα εξετάζεται χωριστά.
Κοινό πιπέρι (άσπρο - μαύρο)
Το κοινό πιπέρι παράγεται με βύθισμα τών καρπών σε βραστό για λίγα λεπτά (μέχρι να μαυρίσει) και κατόπιν αποξήρανση και έκθεση στον ήλιο για 3-4 μέρες. Μετά οι καρποί αλέθονται για να πάρουμε πιπέρι σε σκόνη. Αν αλεστούν μαζί με το εξωτερικό περίβλημά τους παίρνουμε το μαύρο πιπέρι ενώ χωρίς αυτό παίρναυμε το άσπρο.
ΤσίλιΠροέρχεται από νωπούς ή αποξηραμένους καρπούς τών Capsicum Anuum και Capsicum Frutescens, είδη κόκκινης πιπεριάς τα οποία περιλαμβάνουν ποικιλίες τόσο με καυτερούς όσο και με γλυκούς καρπούς και καλλιεργούνται σε όλες τις τροπικές, υποτροπικές και εύκρατες περιοχές. Πιπέρι καγιένΠροέρχεται από τούς αποξηραμένους καρπούς των ειδών Capsicum Anuum και Capsicum Frutescens, είδη κόκκινης πιπεριάς(όπως και το τσίλι). Χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες για να δώσει χρώμα και γεύση. ΤαμπάσκοΚαυτερή σάλτσα που παρασκευάζεται από μια ποικιλία (Coniaoides) τού είδους Capsicum Frutescens. Ο καρπός της κονιοποιείται και αναμιγνύεται με ξύδι καθώς και άλλα υλικά τα οποία οι παραγωγοί τού ταμπάσκο κρατούν μυστικά.. Πιμέντο (Pimiento) ή πιμένταΤο πιμέντο ή , αλλιώς, "πιπέρι τής Τζαμάικα" ή ινδοπιπέρι λαμβάνεται από το είδος Pimenta Dioica τού γένους Πιμέντα και αναφέρεται σε ορισμένες γλυκές ποικιλίες που έχουν καρπούς με ιδιαίτερο άρωμα χωρίς να είναι καυτεροί. Πιπέρι ΜελεγκέταΛαμβάνεται από το είδος Aframomum melegueta τού γένους Αφράμωμο. Αφρικάνικό πιπέριΠαράγεται από το είδος Xylopia Aethiopica τού γένους Ξυλοπία. Το πιπέρι μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντού εκτός από τα γλυκά. Είναι προτιμότερο να αλέθονται οι καρποί με ένα μικρό μύλο την ώρα τής χρήσης όχι μόνο γιατί έτσι έχει πιο έντονο άρωμα και γεύση αλλά και για την ίδια τη χαρά τής "τελετουργίας". |