www.hungry.gr  Για τους φίλους τής γεύσης.
Ταχεία αναζήτηση   Βοήθεια
Φαγητα Σάλτσες & Κρέμες Σαλάτες Γλυκά Μπαχαρικά Tips O έρωτας... | Κάβα,μπάρ
Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic


Πιάτα με κύριο υλικό:

Και συγκεκριμένα:
Τρόπος μαγειρέματος:
Επιπλέον να είναι:
Νηστίσιμο
Vegetarian
Αφροδισιακό
Πρόχειρο
Tip: Πατώντας απλώς το κουμπί παίρνετε όλα τα φαγητά
Πιάτα από την:
κουζίνα


Λεξικό όρων κουζίνας:
Αναζήτηση



Tips & Tricks
της κουζίνας

Σούπα με άγρια μανιτάρια και κόκκινο κρασί


Υλικά

  • 200 γρ. αποξηραμένα porcini (άγρια μανιτάρια)
  • 1 κούπα κόκκινο κρασί ξηρό
  • 3 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε λεπτές φετούλες
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 5 κουταλιές κοφτές αλεύρι
  • 5 κουταλιές. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 5 κούπες ζωμός λαχανικών
  • 1-2 κουταλάκια ελαιόλαδο αρωματισμένο με λευκή τρούφα.



Ετοιμασία

  1. Πήρα λοιπόν περίπου 200 γρ αποξηραμένα porcini και τα μούλιασα σε κόκκινο κρασί.
  2. Ψιλόκοψα 2 σκελίδες σκόρδο και ένα κρεμμύδι.
  3. Εβαλα σε μια κατσαρόλα 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο από το κτήμα μας στον κάμπο Τροιζηνίας και το ζέστανα ελαφρά.
  4. Προσέθεσα 5 κουταλιές της σούπας κοφτές αλεύρι για όλες τις χρήσεις, χαμήλωσα τη φωτιά και άρχισα να το καβουρδίζω.
  5. Οταν το roux σκούρυνε αρκετά προσέθεσα το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένο (οι σκελίδες είχαν γίνει 3 γιατί ο βοηθός, είχε αποφασίσει ότι το σκόρδο ήταν λίγο) και συνέχισα το καβούρδισμα.
  6. Στο τέλος προσέθεσα τα μανιτάρια στραγγισμένα , τα έφερα δυο τρεις βόλτες στην κατσαρόλα με το roux και τα έσβησα όλα μαζί με το κρασί στο οποίο μούλιασα τα μανιτάρια.
  7. Τελείωσα προσθέτοντας 1250 ml ζωμό λαχανικών και το άφησα να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά.
Εντωμεταξύ έφτιαξα τα κρουτόν.
  1. Εκοψα το ψωμί σε κυβάκια και το καβούρδισα στο τηγάνι με σκορδάκι.
  2. Φρυγάνισα χωριστά 4 φέτες ψωμί για τοστ, και μόλις μπρουτζαλιάστηκε (βλ. άρθρο για λευκή ζάχαρη) το έκοψα σε τριγωνάκια και το πασπάλισα με φρεσκοτριμμένο regato.
  3. Λίγο πριν βγάλω τη σούπα από τη φωτιά της προσέθεσα λίγο αρωματισμένο με τρούφα ελαιόλαδο.
  4. Σέρβιρα στα πιάτα τη σούπα με τα κρουτόν. Είχε ένα λυτρωτικά γήινο χρώμα, που απαιτούσε να συνοδευτεί με το ίδιο καπνιστό κόκκινο κρασί ,που μούλιασαν τα μανιτάρια.
Αυτή τη συνταγή που την επινόησε το ξεροκέφαλό μου το βράδυ της 23ης Φεβρουαρίου a.d. 2003, την έστειλα στο forum την ακριβώς επόμενη μέρα. Δεν άλλαξα το κείμενο, γιατί είχε γραφτεί πάνω στον ενθουσιασμό της ανακάλυψης. Την αφιερώνω στο τρίχρονο βαφτιστήρι μου, το (Β)αγγελάκι που της έδωσε και κατάλαβε με πολλή όρεξη και ρήμαξε και τα κρουτόν.

Ελπίζω να σας αρέσει.

Τη συνταγή συνιστά: η Τίνα Σταύρου (δικής της εμπνεύσεως)

Εκτύπωση Στείλτε τη συνταγή σε κάποιον που θα τού αρέσει...
Εκτύπωση Αποστολή


Σχολιάστε τη συνταγή



Σχόλια επισκεπτών

  • Θέμα: Porcini
    Από: dina k. Sparti   29 / 10 / 2003
    Τίνα μου, τα Porcini από πού τα προμηθεύεσαι?
    Γιατί εγώ τα βρίσκω μόνο σε φακελάκια των 10 γρ. στο 
    Βασιλόπουλο και μάλιστα αρκετά ακριβά...
    Φιλάκια

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: Porcini
      Από: Τίνα Σταύρου  29 / 10 / 2003
      Ντινάκι,
      κατ`αρχήν έφερα πολλά πακέτα από την Φλωρεντία, που τα βρήκα στη
      μισή τιμή (για να μη σου πω στο ένα τρίτο) απ` ότι εδώ. Πάντως
      μπορείς να βρεις και χύμα στο "Ελιξίριον" της οδού Ευριπίδου.
      Φαντάζομαι οτι θα έχει και στο Μπαχάρ, λίγο πιο πάνω στο ίδιο
      πεζοδρόμιο.

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Ο
    Από: Τίνα Σταύρου  15 / 1 / 2004
    Η καλή μου Ιωσηφίνα, που μου αρέσει να την φαντάζομαι τσαχπίνα 
    και γεμάτη joie de vivre σαν την Josephine Baker, μόλις με 
    ειδοποίησε για το τυπογραφικό λάθος της συνταγής, που ζητάει 20 
    και όχι 200 γρ. αποξηραμένα Porcini.
    Ζητώ ταπεινά συγγνώμη και για το λάθος μου και για την 
    καθυστέρηση της διόρθωσης. 
    Ενα μυαλό, χειμώνα - καλοκαίρι. Τι να σου κάνει!

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: Ο
      Από: Αναστασία   15 / 1 / 2004
      Τίνα μου καλησπέρα,
      
      σχετικά με την τρούφα, μπορούμε να τη βρούμε στην Ελλάσα σε 
      σούπερ μάρκετ ή είναι δυσεύρετη. Κάποια στιγμή είχες αναφέρει σε 
      κάποιο άρθρο και κάτι παραπλήσιο για όσους είναι απλησίαστη η 
      τρούφα, λόγω τιμής. Νομίζω τρουφέλαιο ή κάποιο υποκατάστατο.
      Μήπως θυμάσαι?

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
      • Θέμα: Re: Ο
        Από: Ανωνύμου   18 / 1 / 2004
        Τι να λησμονήσω, τι να θυμηθώ...
        
        Η τρούφα δεν είναι απλησίαστη για λίγους, είναι απλησίαστη για 
        όλους. Ειδικά η λευκή τρούφα, που η τιμή της ξεπερνάει τα 50.000 
        (δρχ.) το κομμάτι. (Διαβάσατε σωστά, έγραψα σωστά.) Βεβαίως, 
        επειδή το άρωμά της είναι πολύ δυνατό, κανείς δεν αγοράζει μια 
        ολόκληρη τρούφα. Κι αυτός που θα την αγοράσει, ξέρει (οφείλει να 
        ξέρει) από πριν, πως θα την αξιοποιήσει. Συνήθως, εκτός του να 
        αρωματίσουμε λάδι μ` αυτήν, μπορούμε να αρωματίσουμε ρύζια 
        ειδικά για ριζότα. Οι τρούφες διατηρούνται αρκετά καλά χωμένες 
        μέσα στο ρύζι για λίγο καιρό. Ετσι το αρωματίζουν και το 
        χρησιμοποιούμε για αρωματικά ριζότα. 
        
        Οι μαύρες τρούφες, είναι πολύ πιο προσιτές, αλλά και πάλι, 
        πανάκριβες. Στην Ελλάδα δε, μαύρο χαβιάρι. Η γνώμη μου είναι, 
        οτι δεν αξίζει να επενδύσει κανείς σε τρούφες, όταν κάλλιστα 
        μπορεί να κάνει τη δουλειά με τρουφέλαιο. Επειδή τώρα και το 
        τρουφέλαιο είναι στην ελλάδα πολύ ακριβό, μην διστάσετε να 
        αγκαρέψετε όποιον φίλο σας ταξιδεύει στην Ιταλία, να σας φέρει.
        
        Πέραν τούτου, αν αποφασίσετε να επενδύσετε σε τρούφες 
        βεβαιωθείτε ότι ο συνδαιτημών σας θα τις εκτιμήσει αναλόγως. Και 
        μια μικρή συμβουλή. Δεν σερβίρουμε ποτέ σε καπνιστές, ατόφιες 
        φρέσκιες τρούφες και ολόκληρο φουά γκρα. Ο κατεστραμμένος από 
        τον καπνό ουρανίσκος τους δεν πρόκειται να πάρει είδηση.
        
        

        [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: μούλιασμα;
    Από: Κάλλη  3 / 10 / 2004
    Πήρα ένα ωραιότατο μείγμα αποξηραμένων μανιταριών και σήμερα θα
    πάρω επιτέλους και τρουφέλαιο. Ερώτησις: πόση ώρα θέλουν
    μούλιασμα τα μανιτάρια; Επίσης, με λευκό κρασί θα είναι καλό το
    αποτέλεσμα λες; Ευχαριστώ!

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: μούλιασμα
      Από: Κάλλη  3 / 10 / 2004
      Α ναι, και κάτι άλλο: όταν τα μουλιάζουμε σε νερό το πετάμε μετά,
      όπως με τις λιαστές; Πόσο καθαρά είναι άραγε; Η συσκευασία δε
      λέει τίποτα.

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
      • Θέμα: Re: μούλιασμα
        Από: Τίνα Σταύρου  3 / 10 / 2004
        Το νερό των μανιταριών, δεν το πετάμε. Των ντοματών το πετάμε 
        γιατί είναι αλμυρές και θα γίνει το φαί λύσσα. Των μανιταριών 
        μπαίνει για ανασύσταση και παίρνει τη γεύση τους.
        
        Για το κρασί : 
        Συνήθως δεν χρησιμοποιείται κόκκινο κρασί γι αυτή τη δουλειά.
        Για την ακρίβεια σχεδόν ποτέ. Το κόκκινο κρασί, επηρεάζει το 
        χρώμα της συνταγής (είτε πρόκειται για ριζότο, είτε για 
        ζυμαρικά, είτε για σούπα) και κάνει το αποτέλεσμα οπτικά 
        λασπώδες. Εμένα αυτό μου φαίνεται απλώς διαφορετικό αισθητικά. 
        Δεν με χαλάει καθόλου. Αν μάλιστα στην συνταγή προσθέσεις και 
        κρέμα, ασυζητητί, πάει το λευκό κρασί. Συνεπώς διαλέγεις κατά τα 
        γούστα σου.
        
        Τα μανιτάρια μουλιάζονται για κανένα δεκάλεπτο με τέταρτο ώσπου 
        να μαλακώσουν. Χρειάζονται πολύ λιγότερο χρόνο μουλιάσματος από 
        τα κινέζικα, επειδή είναι κομμένα σε φέτες. Αν είναι ολόκληρα, 
        ίσως χρειαστούν παραπάνω χρόνο.

        [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Η εξέλιξη της συνταγής.
    Από: Τίνα Σταύρου  11 / 10 / 2004
    Το Σάββατο το βράδυ, είχα στο τραπέζι μου δυο αγαπημένους 
    φίλους και απαιτητικούς γευσιγνώστες. Μου φάνηκε σκέτη και 
    φτωχή αυτή η σούπα γι αυτούς τους ανθρώπους και την πείραξα 
    λίγο, ως εξής :
    Μούλιασα τα μανιτάρια σε παλαιωμένο porto. 
    Αντί τρουφόλαδου, χρησιμοποίησα κρέμα λευκής τρούφας στο 
    τελείωμα.
    Σερβίρησα τη σούπα σε βαθειά μπωλ προσπαθώντας μάταια να τα 
    στολίσω με έλικες κρέμας γάλακτος. Το οπτικό αποτέλεσμα ήταν 
    απογοητευτικό. Το γευστικό τοιούτο, ήταν πολύ καλό. Η κρέμα 
    προσέδωσε στη σούπα σώμα. Το άρωμα της τρούφας ήταν όσο έπρεπε 
    έντονο, και τα αρώματα του porto υπογράμμισαν το σύνολο.
    

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]

Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic

© Copyleft: A. Kanavouras 2001. All lefts reserved.