www.hungry.gr  Για τους φίλους τής γεύσης.
Ταχεία αναζήτηση   Βοήθεια
Φαγητα Σάλτσες & Κρέμες Σαλάτες Γλυκά Μπαχαρικά Tips O έρωτας... | Κάβα,μπάρ
Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic


Σάλτσες - κρέμες:

Επιπλέον να είναι:
Νηστίσιμη
Vegetarian
Αφροδισιακή
Πρόχειρη

Σάλτσες για:

Σάλτσες - κρέμες από την:
κουζίνα


Λεξικό όρων κουζίνας:
Αναζήτηση



Tips & Tricks
της κουζίνας

Mostarda Mantovana


Υλικά

  • 1/2 κιλό μήλα κατάλληλα για μαρμελάδα
  • 350 γρ. ζάχαρη
  • 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο σιναπιού
  • 1 λεμόνι κομμένο σε λεπτές φέτες



Προετοιμασία

Κόβουμε τα μήλα σε μικρά κομμάτια.
Σε μια κατσαρόλα, ανακατεύουμε τα μήλα, τις φέτες του λεμονιού και τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε τόσο νερό, όσο χρειάζεται για να τα σκεπάσει ίσα - ίσα.
Αφήνουμε σκεπασμένη την κατσαρόλα για μία ημέρα, να σταθούν τα φρούτα στη ζάχαρη.

Ετοιμασία

  1. Την άλλη μέρα τα βράζουμε όλα μαζί σε χαμηλή φωτιά, ώσπου να δέσουν στην πυκνότητα μιας αραιής μαρμελάδας.
  2. Προσθέτουμε τις 5 σταγόνες του αρώματος τους σιναπιού, ανακατεύουμε καλά και αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένα βάζα.
  3. Μετά το άνοιγμα, διατηρείται στο ψυγείο.
Η σάλτσα αυτή ταιριάζει πολύ με τυριά κυρίως λευκά με απαλή γεύση, όπως ανθότυρο, μανούρι, χλωρή μυζήθρα, αλλά και με ώριμα αγελαδινά και πρόβεια τυριά πικάντικά αλλά όχι πολύ αλμυρά.

Συνοδεύει: τυρια
Τη συνταγή συνιστά: η Τίνα Σταύρου

Εκτύπωση Στείλτε τη συνταγή σε κάποιον που θα τού αρέσει...
Εκτύπωση Αποστολή


Σχολιάστε τη συνταγή



Σχόλια επισκεπτών

  • Θέμα: ΑΙΘΕΡΙΟ ΕΛΑΙΟ ΣΙΝΑΠΙΟΥ ;;
    Από: Κατερίνα   2 / 2 / 2004
    Και το αιθέριο έλαιο σιναπιού που θα το βρούμε;
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: ΑΙΘΕΡΙΟ ΕΛΑΙΟ ΣΙΝΑΠΙΟΥ
      Από: Τίνα Σταύρου  2 / 2 / 2004
      Τα νέα είναι άσχημα. Το αιθέριο έλαιο του σιναπιού, δεν 
      εισάγεται στην Ελλάδα. Οποιος πηγαινοέρχεται στην Ιταλία, 
      μπορεί να το βρει εύκολα εκεί. Ομως, εντωμεταξύ, ο κύριος 
      Χρήστος την έφτιαξε με κόκκους σιναπιού και μας είπε ότι έγινε 
      πολύ καλή. Οπότε, μπορείς να την κάνεις έτσι.

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
      • Θέμα: Re: ΑΙΘΕΡΙΟ ΕΛΑΙΟ ΣΙΝΑΠΙΟΥ
        Από: Κατερίνα   3 / 2 / 2004
        Οπωσδήποτε βολικότερο! Thank you!!
        [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Χωρίς θέμα
    Από: Αλέκα Νικολαϊδου  16 / 3 / 2004
    Το έκανα με κυδώνια αντί για μήλα και κόκκους σιναπιού, κατά τη συμβουλή του Χρήστου και έγινε πολύ ωραίο, αλλά είχε ως επίγευση μια ελαφρά πικρίλα που νιομίζω ότι είναι από τις φέτες λεμονιού. Αναρωτιέμαι λοιπόν μήπως πρέπει να περνάμε πρώτα τα λεμόνια από τον τρίφτη, όπως κάνουμε και για το γλυκό του κουταλιού, γιατί υποθέτω ότι εκεί οφείλεται η πικρίλα.
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: Χωρίς θέμα
      Από: Τίνα Σταύρου  16 / 3 / 2004
      Αλεκάκι, πες μου κάτι.
      Επειδή εγώ δεν την έχω κάνει την mostarda, πόσο σινάπι έβαλες?
      Σε ότι αφορά στο ξεπίκρισμα, ίσως έχεις δίκιο. Δεν θυμάμαι αν 
      ήταν τριμμένα τα λεμόνια όταν την έφαγα. Λεω να την επιχειρήσω 
      με φιρίκια γιατί κι αυτοί, την κάνουν με πόλύ αρωματικά μήλα. 
      Τι λες?

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
      • Θέμα: Re: Χωρίς θέμα
        Από: Αλέκα Νικολαϊδου  17 / 3 / 2004
        Οπωσδήποτε ξεπίκρισε τα λεμόνια. Αν θυμάμαι καλά έβαλα 50γρ.σινάπι σε 4 κυδώνια. Είμαι όμως σίγουρη ότι δεν είχαν το άρωμα και την καψάδα που περιγράφεις, οπότε μπορείς να βάλεις περισσότερο. Ίσως θα ήταν ακόμη καλύτερο αν τα χτυπούσες στο γουδί με λίγη ζάχαρη. Τα φιρίκια είναι πολύ ωραία ιδέα, έχουν ιδιαίτερο άρωμα και νομίζω ότι θα πηγαίνει. Πες μας τ΄αποτελέσματα.
        [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Χωρίς θέμα
    Από: Ανωνύμου   30 / 3 / 2004
    Μιας και είμαι ΛΑΤΡΗΣ κάθει είδους τυριού και διαισθάνομαι πως η 
    συγκεκριμένη σάλτσα-mostarda θα ταιριάζει απόλυτα με κάποια 
    αγαπημένα, αποφάσισα να την παρασκευάσω. 
    Πριν αρχίσω όμως, σαν περίεργο και πολύ αναλυτικό πλάσμα που 
    είμαι, εξέτασα τα υλικά της και δη το "σινάπι" το οποίο δε 
    χρησιμοποιώ συχνά (δεν το έχω χρησιμοποιήσει ποτέ δηλαδή!)
    Διαπίστωσα λοιπόν πως το σινάπι, τριβόμενο (βλ. κεφ. περί 
    εντριβής) έχει παρενέργειες και λόγω του ότι ο αγαπημένος μου 
    σύντροφος είναι απρόσεκτος όταν τρώει και αναγκάζομαι συνήθως με 
    βρεγμένη πετσέτα να του καθαρίζω "τρίβοντας το λεκέ" το 
    παντελόνι....και για να ΄χω το κεφάλι μου ήσυχο σε τελική 
    ανάλυση ....θα την κάνω με σουσάμι ...(η αλήθεια είναι πως μ΄ 
    αρέσει πολύ και το σουσάμι...)

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: Χωρίς θέμα
      Από: Ασπα  30 / 3 / 2004
      Συγνώμη για το ανώνυμο, αλλά ταράχτηκα η γυναίκα....
      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: Χωρίς θέμα
      Από: Τίνα Σταύρου  30 / 3 / 2004
      Μα πες μου τώρα, δεν έχω δίκιο? ;-)
      
      Πάντως επί της mostarda, αν δεν της βάλεις σινάπι, πάβει να 
      είναι mostarda. Αυτό είναι η κεντρική της ιδέα. Εκτός αν το 
      σχόλιο είχε μονάχα αστειούχο χαρακτήρα, όπότε πάσσο.

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
      • Θέμα: Re: Χωρίς θέμα
        Από: Ασπα  31 / 3 / 2004
        Παρότι έχω κόλλημα με το σουσάμι (μεγάλο κόλλημα)... πλάκα έκανα! Μπορεί βέβαια κάποια στιγμή να δοκιμάσω να κάνω και "Sousama Mantovana" !!!! Σοβαρότης τώρα! Περί των λεμονιών έκανα το εξής παρακάτω! Τις φετούλες λεμονιού τις έβρασα 5 λεπτά και πέταξα το πρώτο νερό. Μετά ακολούθησα πιστά τη συνταγή και τέλος έχω ακόμη ένα "τι ειναι πάλι αυτό το περίεργο στο βαζάκι??" στο ψυγείο μου.
        [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]

Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic

© Copyleft: A. Kanavouras 2001. All lefts reserved.