www.hungry.gr  Για τους φίλους τής γεύσης.
Ταχεία αναζήτηση   Βοήθεια
Φαγητα Σάλτσες & Κρέμες Σαλάτες Γλυκά Μπαχαρικά Tips O έρωτας... | Κάβα,μπάρ
Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic


Σάλτσες - κρέμες:

Επιπλέον να είναι:
Νηστίσιμη
Vegetarian
Αφροδισιακή
Πρόχειρη

Σάλτσες για:

Σάλτσες - κρέμες από την:
κουζίνα


Λεξικό όρων κουζίνας:
Αναζήτηση



Tips & Tricks
της κουζίνας

Πέστο (Pesto)


Υλικά

  • 200 γρ. φυλαράκια βασιλικού (πλυμμένα και στεγνωμένα)
  • 3 γεμάτες κουταλιές σούπας τριμένη παρμεζάνα
  • μισό φλυτζάνι κουκουνάρι (κατά προτίμηση ελαφρώς καβουρτισμένο)
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο (προαιρετικά)
  • 1 φλυτζανάκι του καφέ λάδι



Ετοιμασία

  1. Βάζουμε στο μπλέντερ το βασιλικό με το σκόρδο και δουλεύουμε λίγα δευτερόλεπτα.
  2. Προσθέτουμε το κουκουνάρι, δουλέυουμε λίγο ακόμα και προσθέτουμε σιγά σιγά το λάδι μέχρι να γίνει ομοιόμορφος πολτός.
  3. Το μεταφέρουμε σε μπωλ, προσθέτουμε την παρμεζάνα και ανακατεύουμε πολύ καλά.
  4. Είναι έτοιμο να το σερβίρουμε πάνω σε φρεσκοβρασμένα σπαγγέτι. Προσθέτουμε αν θέλουμε λίγο ακόμα παρμεζάνα.
Το πέστο εκτός από σπαγγέτι συνοδεύει και άλλα ζυμαρικά (π.χ. ταλιατέλες) αλλά και ριζότο, πατάτες βραστές. Μπορούμε ακόμα να προσθέσουμε μια-δυό κουταλιές σε σόυπες λαχανικών.

Σημ. 1: οι ποσότητες είναι ενδεικτικές και μπορούμε να τις αυξομειώσουμε ανάλογα με το γούστο μας.

Σημ. 2: διατηρείται στο ψυγείο σε βαζάκια αρκετό καιρό και στη κατάψυξη ακόμα περισσότερο αλλά είναι καλύτερο φρέσκο. Το σερβίρουμε όμως πάντα σε θερμοκρασία δωματίου.


Συνοδεύει: ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες, σούπες από λαχανικά.
Τη συνταγή συνιστά: η Κυριακή Διαμαντοπούλου

Τα δυσεύρετα υλικά θα βρείτε εδώ

Εκτύπωση Στείλτε τη συνταγή σε κάποιον που θα τού αρέσει...
Εκτύπωση Αποστολή


Σχολιάστε τη συνταγή



Σχόλια επισκεπτών

  • Θέμα: ΕΛΑΦΡΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΓΕΥΣΤΙΚΟΤΕΡΗ PESTO
    Από: Ανωνύμου   11 / 1 / 2002
    Γιά να γίνει πιο ελαφριά και πιο γευστικη η σαλτσα pesto αντικαθιστουμε το μισο βασιλικο με μαιντανο και επισης το μισο κουκουναρι με αμυγδαλο. Ετσι εχει μια γευση πιο φινα και συναμα αρκετες θερμιδες λιγοτερες.
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: ΕΛΑΦΡΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΓΕΥΣΤΙΚΟΤΕΡΗ PESTO
      Από: Τίνα  6 / 2 / 2003
      Στό ζήτημα της γευστικής παραλλαγής δεν έχω σχόλιο καθώς τα πάντα είναι υποκειμενικά και εξάλλου και οι ίδιοι οι Ιταλοί έχουν πολλές παραλλαγές για το pesto. Στο ζήτημα των θερμίδων όμως μπορώ να πω άφοβα ότι η παραλλαγή σου μας κερδίζει μόνο 25 - 30 θερμίδες στη μερίδα και ως εκ τούτου η διαφορά είναι αμελητέα. Ιδίως όταν μιλάμε για ένα πιάτο που απαρτίζεται από ζυμαρικά, λάδι και ξηρούς καρπούς, δηλαδή ένα πιάτο μάλλον θρεπτικό.
      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Pesto al pommodoro
    Από: Τίνα Σταύρου  12 / 5 / 2003
    Η ακόλουθη παραλλαγή απαντά στη Νάπολη. 
    Ξεφλουδίζουμε 1-2 ντομάτες τις καθαρίζουμε από τους σπόρους και
    τις περνάμε από την moulinette. Τις βάζουμε σε κατσαρολάκι να
    βράσουν χωρίς κανένα απολύτως άλλο συστατικό εκτός ίσως από λίγη
    ζάχαρη (στη μύτη του κουταλιού) για να μην είναι ξινή η σάλτσα.
    Οταν βράσει η σάλτσα και αποκτήσει την επιθυμητή πυκνότητα, την
    αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά. Οταν κρυώσει εντελώς, την
    ανακατεύουμε με μια δόση pesto ala Genovese (όπως η συνταγή δηλαδή).
    
    Κι ένα tip για το σερβίρισμα των ζυμαρικών al pesto :
    Το πέστο, δεν το βάζουμε ποτέ μες στην κατσαρόλα να ανακατευτεί
    με τα ζυμαρικά. Λιώνει η παρμεζάνα και κολλάει όλο στα τοιχώματα
    της κατσαρόλας. Αντιθέτως : Στρώνουμε μια ποσότητα σάλτσας σε όλη
    την επιφάνεια της πιατέλας του σερβιρίσματος. Στρώνουμε μερικά
    ζυμαρικά πάνω στη σάλτσα, συνεχίζουμε με ζυμαρικά, συνεχίσουμε με
    σάλτσα και στο τέλος ανακατεύουμε καλά με κρύο κουτάλι.

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: Pesto al pommodoro
      Από: froufrou  3 / 2 / 2006
      na prostheso mia akoma mikrh paralagh? Valkte thn mish posothta
      Vasilikou kai thn allh mish antikatasthste thn me fyla rokas.
      Epishs gia na ginei ligotero...varyterh h saltsa mporeite na
      zematisete ton vasiliko gia ena dyo deuterolepta se kauto
      nero..ennoeitai!

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]

Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic

© Copyleft: A. Kanavouras 2001. All lefts reserved.